Grof afval verwijderen
Door mechanische zuivering wordt het grove afval, zoals papier, plastic en blad uit het rioolwater gezeefd en samen met het aanwezige zand afgevoerd. Daarna gaat het afvalwater het reinigingsproces in.
naar de zuiveringstoerDoor mechanische zuivering wordt het grove afval, zoals papier, plastic en blad uit het rioolwater gezeefd en samen met het aanwezige zand afgevoerd. Daarna gaat het afvalwater het reinigingsproces in.
naar de zuiveringstoerOp de zuivering zijn bacteriën aanwezig die het water biologisch schoonmaken.
De bacteriën zetten de aanwezige stoffen om naar minder schadelijke stoffen EN gebruiken het als voedsel voor hun eigen groei. De bacteriemassa wordt ook wel ‘zuiveringsslib’ genoemd. Zodra de bacteriën het vuil hebben gezuiverd wordt het slib gescheiden van het schone water. Nu kan het water terug de natuur in.
Op de RWZI van Vroomshoop gebruikt men de nieuwe technologie ‘Nereda’. Deze methode wordt ook gebruikt bij de aanpassing van de RWZI van Vriezenveen.
Bij de Nereda-technologie zuiveren bacteriën (die groeien in compacte korrels) het afvalwater. De korrels bieden grote voordelen voor chemicaliën- en energieverbruik. De technologie leidt tot lagere kosten en heeft verschillende prijzen gewonnen.
Nederland telt bijna 400 RWZI’s die door waterschappen worden beheerd. Onze gemeente ligt in het beheergebied van waterschap Vechtstromen
Het afvalwater van de kern Vriezenveen wordt gezuiverd op de RWZI in Vriezenveen. Het afvalwater van de kern Den Ham wordt gezuiverd op de RWZI in Den Ham. Het afvalwater van Westerhaar en Vroomshoop wordt gezuiverd op de RWZI in Vroomshoop. Daar gaat ook het afvalwater van Daarlerveen (gemeente Hellendoorn) heen.